11. září 2024 · 5 minut čtení

Jak v Gramu nastavili pravidla pro třídění gastroodpadu ještě před otevíračkou

V létě 2023 jsme společně s Kokozou uspořádali jeden z prvních workshopů ke třídění gastroodpadu – v Gram Prague. Pozvali si nás ještě předtím, než podnik oficiálně otevřeli, aby zjistili, co jim chybí k tomu, aby odpad zpracovávali co nejekologičtěji.

Jak v Gramu nastavili pravidla pro třídění gastroodpadu ještě před otevíračkou
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola
twitter logofacebook logolinkedin logo

V Gramu byl celý tým od začátku nastavený udržitelně, takže jsme rozhodně neměli moc práce s přesvědčováním.

Když Kokoza v podniku udělala odpadový audit, přišlo se na několik věcí, které by se daly upravit. Tohle jsou ty, které v Gramu zavedli:

  • víc odpadkových košů v provozovně, včetně nového koše na gastroodpad,
  • zavedli popelnici na bioodpad,
  • začali s dodavateli řešit vratné obaly,
  • pořídili REkelímky pro hosty.

Do budoucna v Gramu chtějí mít i vlastní kompostér.

Dalším tipem Kokozy bylo zero waste vaření, ale o tomhle už v podniku přemýšleli dávno před námi.

Odpady se podrobněji probraly i na workshopu s celým týmem.

Řešilo se na něm třeba:

Dál s nimi Kokoza řešila, jak vypadá uzavřený cyklus jídla, a proč se vyplatí o něm přemýšlet.

Nakonec z celého projektu vznikl letáček, který Gram dál využívá – ať už k dalšímu vzdělávání personálu nebo pro informování hostů a pro online prezentaci.

Chcete také zjistit, jak ve svém podniku lépe pracovat s gastroodpadem? Tady se dozvíte víc.

Související články
Přibalte hostům k jídlu s sebou dobrý pocit. Vyzkoušejte REkrabičky
14. listopadu 2024 · 5 minut čtení
Přibalte hostům k jídlu s sebou dobrý pocit. Vyzkoušejte REkrabičky

Balení nedojedených zbytků, káva s sebou nebo krabičkové diety. To všechno vede k tomu, že se v Česku ročně spotřebuje zhruba 50 milionů jednorázových obalů na jídlo a 340 milionů kelímků na kávu. Když k tomu přičtete fakt, že ekologické obaly často ve skutečnosti nejsou recyklovatelné, zaděláváme si na problém. Vy ale můžete převzít zodpovědnost do vlastních rukou a začít hostům balit objednávky s sebou do REkrabiček a REkelímků.

Ve Vnitroblocku se učili pracovat s gastro odpadem. Pořídili si nové koše a ‚‚žížalový kompostér’’
5. září 2024 · 7 minut čtení
Ve Vnitroblocku se učili pracovat s gastro odpadem. Pořídili si nové koše a ‚‚žížalový kompostér’’

Když si nás s Kokozou pozvali do Vnitroblocku na odpadový audit, zjistili jsme, že týdně vyprodukují 300 kg gastroodpadu. Proto chtěli ukázat, jak ho zpracovávat maximálně efektivně a bezezbytkově. Dokonce se kvůli tomu rozhodli, že si na zahradu pořídí subpod, neboli ‚‚žížalový kompostér’’. K čemu jim slouží, čím žížaly krmí a jak jsou s ním spokojeni?

Kam se zbytky z kuchyně a talířů hostů?
28. listopadu 2024 · 7 minut čtení
Kam se zbytky z kuchyně a talířů hostů?

V českých gastro podnicích putuje do košů průměrně 45 kg gastro odpadu denně. Tvoří ho zbytky z kuchyně, nesnězené jídlo a jídlo, které se neprodalo. Velká část odpadu by ale v koši skončit nemusela. Jak s ním pracovat? Pojďme to vzít pěkně od kávového mlýnku až po zásoby ve spíži.

Tipy a články do vašeho e-mailu

1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů.