Zrovna tak jako v pražském Gramu, i ve Vnitroblocku se na odpadový audit a workshop o třídění odpadu těšili. Už předtím, než jsme k nim dorazili, totiž přemýšleli ekologicky. Používali už třeba REkelímky a REkrabičky, potřebovali ale v podniku nastavit lepší způsob třídění gastroodpadu.

Poté, co Kokoza dokončila odpadový audit, vyšlo najevo, že ve Vnitroblocku za týden vyprodukují až 300 kg odpadu. Z toho zhruba 105-140 kg zbytků. To je celkem 15,8 tun odpadu za rok, který se dá ještě využít.

Doporučení od Kokozy
- rozmístit koše do každé části provozu (bar, kavárna, cukrárna, restaurace, přípravna, myčka) podle toho, jaký typ odpadu na místě převažuje,
- jaké nádoby na bioodpad a gastroodpad si mají pořídit,
- koupit si zvlášť nádobu na sběr kávové sedliny a dál s ní v provozu pracovat,
- kam dál s nesnědenými porcemi jídla – padly tipy na Nesnězeno, Armádu spásy i Potravinové banky
- a výměnu venkovních košů.


Po odpadovém auditu Kokoza ve Vnitroblocku uspořádala workshop, na kterém ještě proškolila celý tým o tom, jak si poradit s nově nastavenými pravidly pro třídění.


Jak se jim líbí dřevěné venkovní koše od Kokozy?
Koše na míru jim v kokozí integrační dílně vyrobili už za pár týdnů. Dovezli je ve složeném stavu na provozovnu, kde už si je sami dozdobili a popsali.
Jako největší přínos vnímají estetický dojem z košů plus také dobrý pocit z toho, že hostům umožňují třídit. Líbí se jim i to, že se s nimi při vysypávání snadno manipuluje. Venkovní koše před kavárnou se zkrátka osvědčily, takže si už brzy plánují pořídit stejné koše i na zahrádku.

Co říkají na žížalový kompostér?
Od prosince 2023, kdy si do Vnitroblocku pořídili ‚‚žížalový kompostér’’, zjistili, že:
- žížaly krmí zhruba jednou týdně, někdy i jednou za 10 dní,
- péče o žížaly jim zabere zhruba hodinu týdně,
- nejvíc žížalám chutná kávová sedlina a nejméně batátové slupky,
- brzy plánují otevřít zahrádku a tam si chtějí pořídit další kompostér.


Subpod nebo jiný typ kompostéru můžete mít v podniku i vy. Koukněte, který by se k vám nejvíc hodil nebo si předtím přečtěte našeho průvodce kompostováním v gastro podniku.
Líbil se vám článek? Podívejte se ještě, jak ve Vnitroblocku probíhal test eko drogerie a které čističe se jim nejvíc osvědčily.











