Flexibilita spotřeby energie v gastro podniku: plaťte menší účty aniž byste omezili provoz

16. září 2025·8 minut čtení
Flexibilita spotřeby energie v gastro podniku: plaťte menší účty aniž byste omezili provoz
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Flexibilita spotřeby energie v gastro podniku: plaťte menší účty aniž byste omezili provoz

Možná už jste někdy zaslechli pojem „flexibilita spotřeby“, ale pustili jste ho z hlavy, protože jste měli pocit, že se snad gastro provozu netýká. Nebo jste o něm možná ještě vůbec neslyšeli. Ať tak či onak, pojďme si říct, že ve zkratce jde o chytrý způsob, jak šetřit náklady na elektřinu o desítky procent, aniž byste museli omezit provoz nebo pohodlí svých hostů. Vy přitom pro úsporu aktivně nemusíte dělat vůbec nic.

Elektřina má svou spotřebu, aneb jak to celé funguje

Věděli jste, že veškerá elektřina, která se vyrobí, se musí hned spotřebovat?

Dřív, když se výroba elektřiny zajišťovala z velké části uhelnými a plynovými elektrárnami, to bylo poměrně jednoduché: večer, když vyskočila poptávka po elektřině, v elektrárně prostě „přiložili pod kotel“ – přidali plyn nebo uhlí – a bylo hotovo.

Jenže s nástupem obnovitelných zdrojů už to tak snadno korigovat nejde. Slunci neporučíme, kdy má svítit, a větru neřekneme, kdy má foukat. Elektřina z těchto zdrojů nevzniká tak, jak ji potřebujeme my, ale jak je na tom zrovna příroda.

A tak se do hry dostal nový pojem: flexibilita spotřeby elektřiny. Neboli zjednodušeně: přizpůsobení spotřeby jednotlivých spotřebičů době, kdy je elektřina nejlevnější.

Jak to vypadá v (gastro) praxi?

  • Myčka nebo pračka se v provozu nastartuje ve chvíli, kdy je elektřina nejlevnější.

  • Ohřev vody v bojleru se posune o dvě hodiny dřív nebo odloží na později.
  • Zkontroluje se chlazení, mražení a rekuperaci – a zvážíte si, co opravdu musí běžet nonstop a co ne.

Než nám řeknete, že to pro vás není reálné, pojďme si o tom říct trochu víc. Vy pro to totiž aktivně nemusíte udělat vůbec nic. Ukážeme vám to na 3 tipech.

1) Pokud máte fotovoltaiku, využijte ji naplno

Jestli už máte soláry na střeše, tak víte, že prodávat přebytky do sítě, tak jak to nabízejí velké elektrárny, je dnes skoro zbytečné – výkupní ceny jsou nízké.

Mnohem víc se vyplatí spotřebovat co nejvíc vlastní elektřiny rovnou – tedy pustit hlavní spotřebiče ve chvíli, kdy svítí slunce.

2) Spotřebovávejte elektřinu ve chvíli, kdy je levná

Spotové ceny elektřiny fungují podobně jako burza – mění se každou hodinu podle toho, jaká je právě nabídka a poptávka. A rozdíly mezi jednotlivými hodinami během dne bývají obrovské. Zatímco večer můžete platit přes 3 Kč za kilowatthodinu, v poledne je cena někdy téměř nulová

A výjimečně se dokonce dostane i do záporu –⁠  a v tuhle chvíli vám obchodník za odběr elektřiny dokonce zaplatí.

3) Pomozte stabilizovat síť

Proč by vám měl obchodník platit za to, že čerpáte elektřinu? Rovnováha mezi výrobou a spotřebou elektřiny je totiž pro fungování celé přenosové soustavy nezbytná. A aby nedošlo k jejímu přetížení, obchodníci hledají různé cesty, jak tomu předejít.

Například můžete dostat odměnu za to, že na chvíli své spotřebiče vypnete nebo o pár minut odložíte zapnutí lednice, vzduchotechniky nebo dalšího vybavení, které má „akumulační“ charakter – tedy, že vydrží nějakou dobu bez výkonu. Samozřejmě by nestačilo, když by to udělal jen váš podnik, ale ve chvíli, kdy to najednou udělá tisíce domácnosti a podniků, má to obrovský efekt.

A teď to nejdůležitější: kdo to za vás pohlídá?

Říkáte si – super, ale co s tím? Nemáte čas sledovat vývoj cen elektřiny nebo myslet na to, kdy máte zapnout myčku. A my to chápeme. Rozhodně to není na vás. To všechno za vás může řídit automatizovaný systém, jako je třeba služba IQstat – sleduje ceny i výrobu a podle toho automaticky zapíná a vypíná spotřebiče. Samozřejmě jen ty, které nepotřebujete nonstop, jako například plotnu a troubu.

Vy si jen nastavíte, co jsou vaše priority, a o zbytek už se postará software. V kuchyni to šlape dál jako vždycky – jen vám přichází menší účty za elektřinu.

Chcete zjistit, jestli se vám to vyplatí? Nebo co přesně u vás dává smysl řídit flexibilně?

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

Nepřeplácejte zbytečně za služby. 4 způsoby, jak snížit spotřebu energií v restauraci

Nepřeplácejte zbytečně za služby. 4 způsoby, jak snížit spotřebu energií v restauraci