28. ledna 2025 · 5 minut čtení

Ekoinspirace ze Šumavy: v hotelech Srní šetří kompostováním přes 80 tisíc ročně

V šumavských hotelech Srní věří, že udržitelný přístup k přírodě začíná u každého z nás. Rozhodli se přispět svým dílem a zavedli vlastní systém třídění. Ten nejenže zjednodušuje zpracování odpadu personálu i hostům, ale také vzdělává nejmenší návštěvníky hotelu. A jako bonus jim šetří přes 82 tisíc ročně za svoz odpadu.

Ekoinspirace ze Šumavy: v hotelech Srní šetří kompostováním přes 80 tisíc ročně
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola
twitter logofacebook logolinkedin logo

Odpadu se na Srní snaží hlavně předcházet

Na hotelech Srní razí heslo – čím méně odpadu vyprodukují, tím lépe. A když už jim nějaký odpad vznikne, snaží se ho co nejlépe zpracovat.

Spoustu starostí jim ušetřil elektrický kompostér, ve kterém zpracovávají veškerý gastroodpad. Jako největší výhodu vnímají, že do něj kromě rostlinných odřezků můžou vyhodit i zbytky živočišného původu. Vzniklý kompost využívají pro hnojení rostlin na zahradě nebo ho dávají k dispozici svým zaměstnancům.

ZAJÍMAVOST

V prvním roce kompostování na hotelech Srní zpracovali 9 tun odpadu a celkem ušetřili 82 743 Kč.

Do restaurace proto odebírají nápoje v KEGu a vratném skle. Jednorázové cukry mají jen u kávových setů na pokojích a jinak je vydávají jen na vyžádání. Servírují sypaný a sáčkový čaj ze 100% kompostovatelného materiálu a jídlo s sebou hostům vydávají v rozložitelných boxech.

Využívají také ekologické papírové ubrousky a toaletní papír ze 100% celulózových vláken z nápojových kartonů a z dalších obnovitelných zdrojů. V hotelech nevedou ani jednorázovou kosmetiku, nahradili ji plastovými dávkovači s pumpičkou, které pravidelně doplňují z velkého balení. Do budoucna je chtějí vyměnit za keramické dávkovače.

Čím více možností jak třídit, tím lépe

V samotném třídění odpadu se snaží v hotelech Srní jít naproti svým hostům. Směsný odpad, papír a plasty proto můžou hosté odložit hned před vstupem do hotelu.

Ty, co mají na vyhození jiný druh odpadu, čeká za vstupní halou ještě větší multifunkční koš s 8 otvory. Tam kromě směsného odpadu, papíru a plastů vyhodí také sklo, baterie, drobné elektro, plechovky a jiné kovy i bioodpad. Koš si nechali v hotelu Srní vyrobit na míru i s orientačními piktogramy, které hostům pomáhají třídit.

Aby bylo třídění pro hosty ještě pohodlnější a pro děti zábavnější, hotely Srní připravují ještě edukační cedule, pomocí kterých chtějí hosty učit správně třídit odpad.

8 košů na tříděný odpad mají hosté k dispozici i v přidruženém hotelu Depandance, takže i tam můžou plnohodnotně třídit.

Za budovy umístili ještě velké popelnice na sklo, papír a plasty, kam průběžně vynášejí menší koše z obou hotelů.

Kompostování a třídění ale nejsou to jediné, co dělají v hotelech Srní pro přírodu. Šetří i vodu, rostliny pěstují v olla nádobách a pořídili si udržitelné sezení od firmy Cementum

Související články
Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?
30. listopadu 2024 · 11 minut čtení
Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Věděli jste, že se v českých gastro provozech vyhodí až 27 000 tun hotového jídla a zbytků ročně? To vychází na 45 kg jídla každý den. Poměrově se dá gastroodpad rozdělit zhruba na 50 % kuchyňských zbytků, 30 % nesnědeného jídla a 14 % jídla neprodaného. Není to ale jen gastroodpad, se kterým by šlo naložit o trochu lépe. Jak poctivě třídit a ušetřit tak planetu i rozpočet podniku?

Kompostovat můžete i ve městě. 3 řešení pro malá bistra a kavárny
29. listopadu 2024 · 7 minut čtení
Kompostovat můžete i ve městě. 3 řešení pro malá bistra a kavárny

Kompostování šetří peníze za odvoz odpadu i životní prostředí. Poradí si se zbytky z kuchyně i s nevyužitými surovinami. Po zpracování je vrací zpátky do oběhu a slouží pak jako hnojivo pro bylinky nebo pokojovky. Že byste chtěli využít výhod kompostování, ale nevíte, jestli se to vašemu bistru vyplatí? Dnes vám ukážeme 3 způsoby, jak i na malém gastro rybníčku dělat velké zelené věci.

Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?
15. listopadu 2024 · 8 minut čtení
Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?

Taky před vyhozením některých zbytků a potravin přemýšlíte, do kterého koše vlastně patří? Jsou jídla, u kterých je rozhodování při třídění složitější. Proto jsme pro vás připravili přehledný návod pro třídění gastroodpadu, který si můžete vytisknout a rozvěsit třeba v zázemí podniku nebo přímo u košů. Jako bonus poradíme 2+1 způsobů, jak využít kávovou sedlinu.

Tipy a články do vašeho e-mailu

1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů.