12. listopadu 2024 · 5 minut čtení

Krásné rostliny bez starostí? V hotelu Srní si pomáhají olla nádobami

Znáte to. Jedna směna nezalije kytky, protože si myslí, že je zalila protisměna a rostliny zůstanou 14 dní na suchu. I když se je pak snažíte zachránit, většinou stejně skončí v koši nebo na kompostu a vy běžíte do zahradnictví pro nové. Ten samý problém měli i v Hotelu Srní, dokud ho nevyřešili pomocí olla nádob.

Krásné rostliny bez starostí? V hotelu Srní si pomáhají olla nádobami
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola
twitter logofacebook logolinkedin logo

Co je olla nádoba a jak funguje?

Hliněné olla nádoby jsou jednou z nejekologičtějších cest, jak se starat o rostliny. Ve srovnání s běžnou zálivkou šetří až 80 % vody a mají minimální uhlíkovou stopu. Když se nádoba rozbije, hliněné střepy jednoduše zakopete zpátky do země, kde se rozloží.

Využijete ji pro zavlažování rostlin v interiérech a exteriérech. 

Jak olla nádoby fungují? Podívejte se na video:

Olla nádoby v Hotelu Srní

Do šumavského hotelu Srní si na zkoušku pořídili 3 velké zavlažovací olla nádoby do prostoru restaurace a k bezbariérovému vstupu. 

Už po několika týdnech začali vnímat první velké výhody. ‚Prostě zkontrolujeme nádobu a víme, že dokud je naplněná vodou, má jí rostlina dostatek. Máme jistotu, že naše kytky nepřelijeme ani nevysušíme a nebudeme muset za půl roku kupovat nové,’’ říká František Křivohlavý, člen představenstva hotelů Srní.

Jsou rádi, že šetří i čas, protože rostliny nemusí zalévat tak často.

I když mají v hotelu olla nádoby jen chvilku, všimli si, že se u nich i hosté se často zastavují a se zájmem si čtou cedulky u květináčů.

Co si z instalace odnáší?

Postupně chtějí olla nádoby rozšiřovat ke všem rostlinám, které v hotelu mají, a to i do plánovaných vyvýšených venkovních záhonů. 

Olla nádoby nejsou jedinou udržitelnou změnou, kterou v hoteli zavedli. Pořídili si také multifunkční koš na několik druhů odpadů pro hosty nebo udržitelné betonové sezení a květináče.

Související články
7 tipů, jak šetřit vodu v gastro provozu
21. listopadu 2024 · 9 minut čtení
7 tipů, jak šetřit vodu v gastro provozu

Toaletu ve vašem podniku navštíví zhruba polovina hostů. Při každém mytí rukou běžně spotřebují přibližně 3-4 litry vody. Na mytí využijí jen část a zbytek proteče nemilosrdně rovnou do odpadu. K podobným ztrátám často dochází i v kuchyni nebo za barem vašeho podniku. Až 50 % vody se dá přitom v restauracích ušetřit. Prozkoumejte s námi, jak.

2 způsoby, jak využívat dešťovou vodu na zahrádce své restaurace
13. listopadu 2024 · 4 minuty čtení
2 způsoby, jak využívat dešťovou vodu na zahrádce své restaurace

Dešťová voda je dar. Nejen, že šetří spotřebu vody v podniku, ale taky vám pomůže přirozenou cestou udržovat zeleň zavlaženou i v suchých letních měsících. Kofola si projekt sběru dešťové vody zkusila realizovat společně s neziskovkou Kvapku Rajeckej doliny ve slovenské mateřské škole. Která řešení i vám doporučujeme umístit na zahrádku svého podniku?

Tipy a články do vašeho e-mailu

1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů.