Čistota je vizitkou každé dobré restaurace. Jak zpracovávat gastroodpad bez zbytečných zbytků a zápachu?

31. října 2025·6 minut čtení
Čistota je vizitkou každé dobré restaurace. Jak zpracovávat gastroodpad bez zbytečných zbytků a zápachu?
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Čistota je vizitkou každé dobré restaurace. Jak zpracovávat gastroodpad bez zbytečných zbytků a zápachu?

Čistota je v gastronomii absolutní základ. Hosta nadchnete fantastickým jídlem, ale jediný pohled na špinavý bar nebo nepříjemný zápach dokáže zkazit celý zážitek. Proto je efektivní nakládání s odpadem a udržování čistoty nezbytnou součástí každého profesionálního podniku. Jenže zpracování gastroodpadu bývá občas pěkný oříšek…

Nejspíš víte, že každý provoz má povinnost zpracovávat gastroodpad. A zatímco někteří restauratéři už rostlinnou část gastroodpadu, tedy bioodpad, poctivě třídí do hnědé popelnice, živočišné zbytky většinou končí ve směsném odpadu.

Provozovatelé, kteří se snaží svůj podnik vést zodpovědně, jdou při zpracování gastroodpadu ještě o krok dál a kompostují. To má pro restauraci hned několik výhod:

  • Šetří peníze. Když si odpad nejdřív zkompostujete a teprve zbytek vyhodíte do hnědé popelnice, zmenšíte objem bioodpadu klidně až o 90–95 %. Popelnici pak nemusíte vyvážet tak často – a tím pádem šetříte.

  • Je to nejlepší hnojivo pro rostliny. Ať už máte vlastní zahrádku, nebo váš podnik zdobí jen interiérové rostliny, „domácí” kompost je to nejlepší, co jim můžete dát.

Způsobů, jak v podniku kompostovat, je několik a každý má své pro a proti. Největším problémem většiny kompostérů bývá to, že do nich nemůžete vyhodit žádné živočišné zbytky.

Co ale s živočišnými zbytky?

Data mluví jasně – zbytky jídel, které se vyhodí do směsného odpadu, přispívají k emisím skleníkových plynů. A tak i přesto, že poctivě třídíte bioodpad, velká část gastroodpadu stejně skončí na skládce. Co s tím?

Zatímco větší restaurace mohou uvažovat o velkokapacitním elektrickém kompostéru, který dokáže kompostovat veškerý gastroodpad, včetně toho živočišného, ty menší to mají o něco složitější. Naštěstí ale existuje elektrické řešení i pro menší podniky.

Reencle, malý elektrický kompostér, s odpadem z kuchyně naloží rychle, hygienicky a jednoduše. Zbytky dokáže s pomocí mikroorganismů rozložit na kompost už za 24 hodin – a vy se pak můžete rozhodnout, jestli ho odnesete do popelnice, pohnojíte s ním pokojovky nebo ho rozdáte zaměstnancům.

Žádné plné smradlavé koše a žádné octomilky, které umí obzvlášť v létě potrápit.

Jen čistý provoz, nižší náklady a jasný krok k udržitelnosti. Více o malém, ale výkonném elektrickém kompostéru se dozvíte tady.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Ekoinspirace ze Šumavy: v hotelech Srní šetří kompostováním přes 80 tisíc ročně

Ekoinspirace ze Šumavy: v hotelech Srní šetří kompostováním přes 80 tisíc ročně

8 tipů, jak lépe zpracovávat odpad v gastro provozovně

8 tipů, jak lépe zpracovávat odpad v gastro provozovně