Nejspíš víte, že každý provoz má povinnost zpracovávat gastroodpad. A zatímco někteří restauratéři už rostlinnou část gastroodpadu, tedy bioodpad, poctivě třídí do hnědé popelnice, živočišné zbytky většinou končí ve směsném odpadu.
Provozovatelé, kteří se snaží svůj podnik vést zodpovědně, jdou při zpracování gastroodpadu ještě o krok dál a kompostují. To má pro restauraci hned několik výhod:
-
Šetří peníze. Když si odpad nejdřív zkompostujete a teprve zbytek vyhodíte do hnědé popelnice, zmenšíte objem bioodpadu klidně až o 90–95 %. Popelnici pak nemusíte vyvážet tak často – a tím pádem šetříte.
-
Je to nejlepší hnojivo pro rostliny. Ať už máte vlastní zahrádku, nebo váš podnik zdobí jen interiérové rostliny, „domácí” kompost je to nejlepší, co jim můžete dát.


Způsobů, jak v podniku kompostovat, je několik a každý má své pro a proti. Největším problémem většiny kompostérů bývá to, že do nich nemůžete vyhodit žádné živočišné zbytky.
Co ale s živočišnými zbytky?
Data mluví jasně – zbytky jídel, které se vyhodí do směsného odpadu, přispívají k emisím skleníkových plynů. A tak i přesto, že poctivě třídíte bioodpad, velká část gastroodpadu stejně skončí na skládce. Co s tím?
Zatímco větší restaurace mohou uvažovat o velkokapacitním elektrickém kompostéru, který dokáže kompostovat veškerý gastroodpad, včetně toho živočišného, ty menší to mají o něco složitější. Naštěstí ale existuje elektrické řešení i pro menší podniky.
Reencle, malý elektrický kompostér, s odpadem z kuchyně naloží rychle, hygienicky a jednoduše. Zbytky dokáže s pomocí mikroorganismů rozložit na kompost už za 24 hodin – a vy se pak můžete rozhodnout, jestli ho odnesete do popelnice, pohnojíte s ním pokojovky nebo ho rozdáte zaměstnancům.


Žádné plné smradlavé koše a žádné octomilky, které umí obzvlášť v létě potrápit.
Jen čistý provoz, nižší náklady a jasný krok k udržitelnosti. Více o malém, ale výkonném elektrickém kompostéru se dozvíte tady.











