Jak v gastro podniku ušetřit tisíce litrů vody ročně

6. června 2025·7 minut čtení
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Věděli jste, že restaurace průměrně spotřebuje přes 20 litrů vody za jednu návštěvu toalety každého hosta? A že na vaření jednoho jídla padne až 34 litrů? Když si spočítáte, kolik hostů vás denně navštíví a kolik jídel vydáte, vyšplhá se spotřeba na poměrně vysoká čísla. S několika chytrými nástroji a tipy, jak šetřit, ji ale zvládnete stáhnout klidně až o polovinu. Jak? Provedeme vás úsporami krok po kroku.

1) Monitorujte spotřebu vody

Když přesně víte, kde vodou zbytečně plýtváte, šetří se snadno. Pravidelné sledování a vyhodnocování spotřeby vody je proto prvním a tím nejdůležitějším krokem, který vás dovede k úsporám.

Když si do podniku nainstalujete chytré vodoměry, v reálném čase uvidíte, kde a kolik vody spotřebováváte. Pokud budete navíc tahle data pravidelně analyzovat, zjistíte, jak se vaše úspory posouvají a kde na nich ještě můžete zapracovat.

Pokud chcete vzít monitoring vody ještě důkladněji, nechte si zpracovat vodní audit. Spotřebu vody necháte zkontrolovat profesionály, kteří vám navíc nastaví plán a poradí šetřicí tipy přesně pro váš podnik. Každá restaurace je totiž jiná – někde jsou největším žroutem vody myčky nádobí, jinde může být problémem pračka nebo třeba zastaralý zavlažovací systém venkovní zahrádky.

Podívejte se, jak v hotelech Srní díky vodnímu auditu ušetří stovky tisíc korun ročně nebo jak v Gramu už měsíc po vodním auditu začali platit nižší účty.

Supertip: Zvažte instalaci senzorů, které vám pomohou odhalit jakýkoliv únik vody. I malý únik může za rok znamenat tisíce litrů zbytečně proteklé vody – a tím pádem i peněz.

Firmy, které vám s monitoringem vody pomůžou:

  • CIRA Advisory – specializované poradenství v oblasti vodního hospodářství

  • ENVIROS – komplexní energetické a environmentální poradenství včetně vodních auditů

  • WS Solutions – vodní audit gastroprovozu a úsporné šetřiče

2) Vybavte se úspornými řešeními

V zásadě existují dva hlavní způsoby, jak začít vodou aktivně šetřit:

1) Vyměnit staré spotřebiče za nové

Moderní myčky nádobí s úsporným režimem dokážou spotřebovat až o 40 % vody méně oproti starším modelům při stejně precizním mytí.

2) Nasadit úsporné perlátory a šetřiče toalet

Když vybavíte umyvadla, sprchy i kuchyň úspornými perlátory a toalety zase duálním splachováním, dokážete spotřebu vody stáhnout až o 50 %, v závislosti na tom, jaký je váš aktuální průtok vody.

Supertip: Nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu vodovodního systému, kterou si zajistíte, že vám voda nikde nebude unikat a z kohoutků teče maximálně úsporně.

Víc tipů, jak šetřit vodu v gastroprovozu najdete v tomto článku.

Firmy, které vám pomůžou najít a nainstalovat úsporná řešení:

  • Supplo – přehled partnerů, kteří vám pomůžou najít úsporná opatření na míru

  • Ecostep – úsporné šetřiče

  • Rewater – úsporné šetřiče

  • Hlídej vodu – aplikace na monitoring vody

  • WS Solutions – vodní audit gastroprovozu a úsporné šetřiče.

3) Využívejte dešťovou a šedou vodu

Využívání dešťové vody je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak spotřebu vody stáhnout na minimum. Můžete ji zachytávat do nadzemních i podzemních nádrží a využívat ji pro zavlažování venkovních prostor, čištění teras nebo splachování toalet. 

Supertip: Pokud máte zahrádku, zadržujte dešťovou vodu přímo v areálu podniku pomocí zelených ploch, vsakovacích dlažeb nebo průlehů. Nejen že vám to ušetří vodu, ale vytvoří to i příjemnější prostředí pro vaše hosty, a to hlavně v letních měsících, kdy si pomocí těchto prvků pomůžete snížit okolní teplotu.

Věděli jste, že i voda, která denně odtéká z vašich umyvadel, ledovačů nebo myček, může dostat „druhý život”? 

Šedá voda z umyvadel nebo sprch vám může po lehké úpravě a instalaci recirkulačního systému sloužit podobně jako dešťová voda. Instalace takového systému je ale o něco náročnější, než u sběračů dešťové vody. Pokud se do něj rozhodnete investovat, v dlouhodobém měřítku se vám rozhodně vyplatí.

Jak funguje využívání šedé vody v praxi? Přečtěte si zkušenost pražské Radlické kulturní sportovny v tomto článku.

Firmy, které vám poradí:

  • ASIO – komplexní systémy pro využití dešťové a šedé vody

  • Aquanix – specializované řešení pro hospodaření s vodou

4) Vzdělávejte svůj tým

Ani ty nejmodernější technologie vám nezaručí úspory, pokud váš tým nepřidá ruku k úsporám a nebude rozumět, k čemu je to celé vlastně potřeba.

Uspořádejte školení zaměřená spotřebu vody v různých částech vašeho podniku. Naučte tým například efektivněji využívat vodu v kuchyni, nastavte si pravidla pro správné používání myček nádobí nebo návod na rozpoznání úniku vody. 

Supertip: Motivujte zaměstnance k šetření vody. Uspořádejte třeba soutěž mezi směnami o největší úspory. Když váš personál pochopí, proč je úspora vody důležitá a jaký má dopad na provoz i životní prostředí, stane se vaším největším parťákem, se kterými svých cílů dosáhnete snadněji.

Chcete se podívat i na další oblasti, ve kterých můžete být udržitelnější? Projděte si příručku úsporných opatření pro gastroprovozy, kterou jsme zpracovali ve spolupráci s CIRA advisory

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Krásné rostliny bez starostí? V hotelu Srní si pomáhají olla nádobami

Krásné rostliny bez starostí? V hotelu Srní si pomáhají olla nádobami

Udržitelnost se vyplácí: hotel Srní ušetří na vodě stovky tisíc ročně

Udržitelnost se vyplácí: hotel Srní ušetří na vodě stovky tisíc ročně