1) Monitorujte spotřebu vody
Když přesně víte, kde vodou zbytečně plýtváte, šetří se snadno. Pravidelné sledování a vyhodnocování spotřeby vody je proto prvním a tím nejdůležitějším krokem, který vás dovede k úsporám.
Když si do podniku nainstalujete chytré vodoměry, v reálném čase uvidíte, kde a kolik vody spotřebováváte. Pokud budete navíc tahle data pravidelně analyzovat, zjistíte, jak se vaše úspory posouvají a kde na nich ještě můžete zapracovat.
Pokud chcete vzít monitoring vody ještě důkladněji, nechte si zpracovat vodní audit. Spotřebu vody necháte zkontrolovat profesionály, kteří vám navíc nastaví plán a poradí šetřicí tipy přesně pro váš podnik. Každá restaurace je totiž jiná – někde jsou největším žroutem vody myčky nádobí, jinde může být problémem pračka nebo třeba zastaralý zavlažovací systém venkovní zahrádky.
Podívejte se, jak v hotelech Srní díky vodnímu auditu ušetří stovky tisíc korun ročně nebo jak v Gramu už měsíc po vodním auditu začali platit nižší účty.
Supertip: Zvažte instalaci senzorů, které vám pomohou odhalit jakýkoliv únik vody. I malý únik může za rok znamenat tisíce litrů zbytečně proteklé vody – a tím pádem i peněz.
Firmy, které vám s monitoringem vody pomůžou:
-
CIRA Advisory – specializované poradenství v oblasti vodního hospodářství
-
ENVIROS – komplexní energetické a environmentální poradenství včetně vodních auditů
-
WS Solutions – vodní audit gastroprovozu a úsporné šetřiče
2) Vybavte se úspornými řešeními
V zásadě existují dva hlavní způsoby, jak začít vodou aktivně šetřit:
1) Vyměnit staré spotřebiče za nové
Moderní myčky nádobí s úsporným režimem dokážou spotřebovat až o 40 % vody méně oproti starším modelům při stejně precizním mytí.
2) Nasadit úsporné perlátory a šetřiče toalet
Když vybavíte umyvadla, sprchy i kuchyň úspornými perlátory a toalety zase duálním splachováním, dokážete spotřebu vody stáhnout až o 50 %, v závislosti na tom, jaký je váš aktuální průtok vody.
Supertip: Nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu vodovodního systému, kterou si zajistíte, že vám voda nikde nebude unikat a z kohoutků teče maximálně úsporně.
Víc tipů, jak šetřit vodu v gastroprovozu najdete v tomto článku.
Firmy, které vám pomůžou najít a nainstalovat úsporná řešení:
-
Supplo – přehled partnerů, kteří vám pomůžou najít úsporná opatření na míru
-
Ecostep – úsporné šetřiče
-
Rewater – úsporné šetřiče
-
Hlídej vodu – aplikace na monitoring vody
-
WS Solutions – vodní audit gastroprovozu a úsporné šetřiče.
3) Využívejte dešťovou a šedou vodu
Využívání dešťové vody je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak spotřebu vody stáhnout na minimum. Můžete ji zachytávat do nadzemních i podzemních nádrží a využívat ji pro zavlažování venkovních prostor, čištění teras nebo splachování toalet.
Supertip: Pokud máte zahrádku, zadržujte dešťovou vodu přímo v areálu podniku pomocí zelených ploch, vsakovacích dlažeb nebo průlehů. Nejen že vám to ušetří vodu, ale vytvoří to i příjemnější prostředí pro vaše hosty, a to hlavně v letních měsících, kdy si pomocí těchto prvků pomůžete snížit okolní teplotu.
Věděli jste, že i voda, která denně odtéká z vašich umyvadel, ledovačů nebo myček, může dostat „druhý život”?
Šedá voda z umyvadel nebo sprch vám může po lehké úpravě a instalaci recirkulačního systému sloužit podobně jako dešťová voda. Instalace takového systému je ale o něco náročnější, než u sběračů dešťové vody. Pokud se do něj rozhodnete investovat, v dlouhodobém měřítku se vám rozhodně vyplatí.
Jak funguje využívání šedé vody v praxi? Přečtěte si zkušenost pražské Radlické kulturní sportovny v tomto článku.
Firmy, které vám poradí:
4) Vzdělávejte svůj tým
Ani ty nejmodernější technologie vám nezaručí úspory, pokud váš tým nepřidá ruku k úsporám a nebude rozumět, k čemu je to celé vlastně potřeba.
Uspořádejte školení zaměřená spotřebu vody v různých částech vašeho podniku. Naučte tým například efektivněji využívat vodu v kuchyni, nastavte si pravidla pro správné používání myček nádobí nebo návod na rozpoznání úniku vody.
Supertip: Motivujte zaměstnance k šetření vody. Uspořádejte třeba soutěž mezi směnami o největší úspory. Když váš personál pochopí, proč je úspora vody důležitá a jaký má dopad na provoz i životní prostředí, stane se vaším největším parťákem, se kterými svých cílů dosáhnete snadněji.
Chcete se podívat i na další oblasti, ve kterých můžete být udržitelnější? Projděte si příručku úsporných opatření pro gastroprovozy, kterou jsme zpracovali ve spolupráci s CIRA advisory