Lépe třídí
Když se ve Vnitroblocku rozhodli zlepšit třídění odpadu, věděli, že nestačí jen přidat koš navíc. Potřebovali systém, který bude přehledný, funkční – a zároveň bude ladit s jejich podnikem. Ve spolupráci s Kofolou proto pořídili dřevěné koše na tříděný odpad od Kokozy, které tohle všechno splňují.


Zachraňují zbytky
Zbytky se tu snaží zužitkovat do posledního kousku. Slupky citrusů končí v domácích limonádách, chlebové ořezy ve strouhance a z citronové dužiny zase vyrábějí dezerty. Tomuhle přístupu říkají hero waste – přirozeně přemýšlejí nad tím, jak využít každý kousek z kuchyně.


Kompostují
Zbytky, které se jim zužitkovat nedaří ale v žádném případě nekončí v obyčejném koši. Pořídili si na ně vermikompostér, kde si na nich teď pochutnávají žížaly. Pravidelně z něj získávají kompost, který používají na hnojení záhonů a rostlin. Kompostér plní navíc i vizuální funkci: elegantně ho začlenili do zeleného koutku uprostřed dvora.


Zalévají chytře
K zalévání rostlin využívají dešťovou vodu – a aby šetřili i při samotném zalévání, sáhli po roky osvědčené metodě: olla nádobách. Ty skrz své hliněné stěny pomalu uvolňují vodu přímo ke kořenům rostlin, které si berou přesně tolik vody, kolik potřebují.


Rostliny vnímají jako součást prostoru
Ve Vnitroblocku rostliny nejsou jen dekorace. Pomáhají přirozeně zvlhčovat a čistit vzduch, zlepšují akustiku a „zjemňují“ industriální prostředí. Péče o ně vnímají jako součást zdejšího každodenního rytmu.


Čistí bez chemie
Na běžný úklid používají ekologické čisticí prostředky Tierra Verde, které jsou šetrné k přírodě i prostoru. Neobsahují žádnou chemii a přesto si skvěle poradí i s větším znečištěním, jako jsou mastnota v hrncích a pekáčích nebo vodní kámen. Pochvalují si také, že příjemně voní.


Co je Neleníme zeleníme?
Neleníme zeleníme je projekt Kofoly, který gastro podniky podporuje v cestě k odpovědnějšímu provozu. Pomáhá jim šetřit energii, vodu i odpad a ukazuje, jak svou lásku k přírodě komunikovat a oslovovat tak nové, odpovědné hosty.

Šetří energii, vodu i papír
Na místa s vysokou spotřebou vody, jako je třeba dřez v kuchyni, umístili perlátory, které mísí vodu se vzduchem a snižují tak její spotřebu. Svítí tu úsporně s pomocí LED žárovek a šetří tak až 80 % energie, které by spotřebovaly ty běžné. Šetří také papír a skrze edukační štítky na držácích papírových utěrek v koupelně i hostům připomínají, že jedna utěrka většinou stačí.
Dávají věcem druhý život
Stoly z chalup, židle z půd a nábytek, který už si něco zažil. V interiérech Vnitroblocku a Kavárny, co hledá jméno najdete spíš osobitost než modernu. Sedí se tu třeba i na betonové skruži nebo na vacích ze starých slunečníků.


Zkrášlují každý kousek svého prostoru
Tak třeba v Radlické přetvořili šedý kontejner v kus street artu. Z prvku, který většina podniků spíš skrývá, udělali věc, která poutá pozornost a pěkně zapadá do celého prostředí.
Inspirují a propojují
A nakonec – udržitelnost vnímají i jako komunitní téma. Proto pořádají eventy s ekologickým přesahem a spolupracují s lokálními značkami.