Vážení zákazníci, v pondělí 17. 11. 2025 nebude probíhat závoz. Prosím vytvořte si objednávku s předstihem.

0

Jak jsme pomohli ENERGY PUBu na jejich cestě k udržitelnějšímu gastro provozu

4. července 2025·9 minut čtení
Jak jsme pomohli ENERGY PUBu na jejich cestě k udržitelnějšímu gastro provozu
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Jak jsme pomohli ENERGY PUBu na jejich cestě k udržitelnějšímu gastro provozu

V ENERGY PUB věří, že udržitelnost není jen módní trend – ale přirozená součást fungování každého moderního podniku. Inspiraci našli v Kodani, hlavním městě Dánska, které je jednou z nejvyspělejších a nejohleduplnější zemí světa. Rozhodli se, že i oni ve svém podniku udělají pár udržitelných změn a teď doufají, že budou moci jít příkladem dalším gastro provozům v Česku. Které změny se jim s podporou našeho projektu Neleníme zeleníme podařilo zavést a jakými způsoby se jim teď daří šetřit vodu i energii a lépe třídit?

Voda

V ENERGY PUB si cení každé kapky. Proto ke spotřebě vody přistupují úsporně od umýváren až po chladicí zařízení.

Začalo to tím, že ve spolupráci s naším partnerem, firmou EcoStep, inovovali sociální zařízení – klasické pisoáry nahradili bezvodými, které jim teď šetří tisíce litrů pitné vody ročně. Zároveň instalovali toalety s úsporným splachováním, které spotřebovávají jen 2,4 litru na jedno spláchnutí a vybavili umyvadla perlátory, které snížily průtok vody o polovinu.

Navíc využívají i dešťovou vodu, kterou zachytávají do retenčních nádrží a používají ji k zavlažování stromů. Nazmar nepřijde ani chladicí voda z výčepu, kterou zase zavlažují zelené stěny.

Energie

I energii v ENERGY PUBu šetří, kde můžou. Proto do umýváren nainstalovali úsporné osoušeče, které spotřebovávají až o 90 % méně energie oproti těm běžným.

Pivo, nealko, prosecco a všechny ostatní nápoje, které uchovávají ve větších nádobách, jako jsou sudy a tanky, a stáčí je ve výčepu, chladí pomocí chytrého systému. Ten jim ročně ušetří až 50 % energie.

Co je Neleníme zeleníme?

Neleníme zeleníme je projekt Kofoly, který gastro podniky podporuje v cestě k odpovědnějšímu provozu. Pomáhá jim šetřit energii, vodu i odpad, a ukazuje, jak svou lásku k přírodě komunikovat a oslovovat tak nové, odpovědné hosty

Odpady

Pod kontrolou tu mají i odpad. Díky ekologickým osoušečům už v umývárnách nepotřebují papírové ručníky – a tím šetří nejen energii, ale i spoustu odpadu. Papír jim šetří také informační systém, který vedou zásadně digitálně, a také podpora hostů v nošení vlastních kelímků na kávu.

Tomu, kdo vlastní kelímek nemá, nabídnou místo klasických plastových vratné nebo recyklované R-PET varianty. Pro kelímky mají navíc speciální sběrače, které pojmou až 400 kusů a šetří tak místo v kontejnerech. Na plechovky zase s naší pomocí vytvořili sběrače z poničených festivalových barelů.

Ani bioodpad neberou na lehkou váhu – zbytky jídla nekončí v koši, ale na farmě, kde slouží jako krmivo pro slepičky výměnou za čerstvá vejce.

Zahrada

Riegerovy sady jsou místem, které je známé tím, že se v něm i v horkých letních dnech můžete zchladit – zahrádka ENERGY PUBu je obklopena krásnými kaštany, kterých si tu nesmírně váží. Starostlivě proto pečují o jejich zdraví a zachovávají biodiverzitu.

Kromě toho mají kolem zahrádky rozmístěné zelené stěny, které nejenže pěkně vypadají, ale také ochlazují prostor a zpříjemňují hostům na zahrádce klima.

Když si k nim půjdete posedět, možná si na zahrádce všimnete i hmyzích domečků z Beskyd, které vyrábí pan Ctimír Štrunc. Ty pomáhají pečovat o samotářské včelky, motýly, můry a další užitečný hmyz z parku.

Jak vypadají udržitelné změny v ENERGY PUB v praxi? O tom se ve videu rozpovídal David Salomon, CEO podniku.

Udržitelné produkty a služby

Kromě toho, že v ENERGY PUB sami šetří přírodu, jdou naproti i dalším udržitelným produktům a řešením.

Vaří tu například převážně ekologicky šetrná jídla – vybírají takové suroviny, které mají nízkou uhlíkovou stopu a zároveň i při vaření přistupují úsporně ke spotřebě vody.

Návštěvníci si můžou dobít kolo i mobil v dobíjecí stanici. Ty nejnovější najdou ve velkokapacitním coworkovém stanu od německého výrobce s nejvyšší certifikací udržitelnosti. Nabíječky Basefound, které jsou hostům k dispozici, vyrábějí z udržitelného dřeva.

Pro pejsky mají zase v areálu rozmístěná pítka, aby se i oni měli kde se osvěžit.

Hluk a pohodlí

V ENERGY PUBu si zakládají i na tom, aby byli ohleduplní nejen vůči přírodě, ale i okolí. Protože jsou Riegerovy sady blízko k obytným domům, koncerty vždycky končí do 21 hodin, aby měli místní prostor pro večerní odpočinek.

Kromě toho mají koncerty chytré ozvučení – místo jednoho epicentra mají strategicky rozmístěných 20 reproduktorů, které zajišťují rovnoměrné ozvučení bez nadměrného hluku.

Osvěta a inspirace

A na konec – ENERGY PUB se snaží šířit myšlenku odpovědnosti do světa. Nejen tím, že jde příkladem, ale i tím, že pravidelně pořádá konference a výstavy zaměřené na udržitelná řešení.

Tak například:

  • Pořádají Sustainia Market – akci, na které se potkávají inovátoři, firmy a startupy z oblasti udržitelnosti. Letošní ročník bude probíhat v září a můžete se na něj zajít podívat i vy, úplně zdarma.
  • Firemní akce v duchu udržitelnosti na míru – pokud vy sami chcete odpovědnou akci podniknout, zajistí vám prostory, včetně eko cateringu a zeleného programu.

Další řešení má ENERGY PUB i my stále v rukávu – a postupně je budeme dál rozvíjet a odkrývat.

Chcete se dozvědět víc o projektu Neleníme zeleníme nebo se podívat na realizace dalších gastro provozoven? Koukněte sem.

Zpět na Udržitelná gastronomie