20. listopadu 2024 · 5 minut čtení

Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

Platit zbytečně drahé účty za elektřinu nechce nikdo. Vsadíme se ale, že každý by chtěl hostům nosit vždy s láskou čepované, správně vychlazené a hustou pěnou zdobené nápoje. Drahé účty za elektřinu i problémy s čepováním přitom často spojuje ten stejný problém – nedostatečná péče o výčep.

Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola
twitter logofacebook logolinkedin logo

Pro začátek několik faktů. Proč byste vůbec měli dbát na péči o výčep a chladící zařízení? Máme pro vás 4 dobré důvody:

  • Pokud výčep pravidelně nečistíte, už hostům nemůžete zaručit maximální kvalitu čepovaných nápojů. Když čištění zanedbáte příliš, hrozí, že se zákazníkům po jejich konzumaci udělá špatně.
  • Nápoje se vám budou špatně čepovat a pěna dlouho nevydrží.
  • Když dlouho nenecháte zkontrolovat chladicí zařízení, navýšíte tím spotřebu energie až o 60 %. Zahráváte si také s přehřátím kompresoru, což v nejhorším případě povede k tomu, že se zničí.
  • Výkon chladiče se při nepravidelné kontrole sníží až o 50 %. Což je problém hlavně v létě, kdy hosté očekávají, že jim na stůl přistane pěkně vychlazené pivo, Top Topic nebo Kofola.

Ve zkratce – správnou péčí o výčep a chladicí zařízení předejdete stížnostem hostů, zaručíte perfektní chuť nápojů a jejich optimální teplotu, snížíte si spotřebu energie a zajistíte, že vám vybavení bude dobře a dlouho sloužit.

Jak často výčep a chladicí zařízení čistit?

Ztrácíte se v tom, jak často jednotlivé komponenty čistit? Sdílíme s vámi přehlednou tabulku, kterou si můžete vylepit za bar nebo do svého zázemí.

No dobře, to bychom měli… Teď k tomu nejdůležitějšímu.

Jak výčep a chladící zařízení vyčistit správně?

V zásadě máte 2 možnosti:

1) Pustit se do čištění samostatně

  • čištění vodou pomocí sanitačního* adaptéru

*Sanitace nápojových cest je proces, při kterém se pomocí chemických a mechanických vlivů ze stěn cest uvolňují nánosy vodního kamene a likvidují se nežádoucí mikroorganismy.

To by měl dělat každý poté, co vytočí sud. Postup je poměrně jednoduchý, stačí následovat video:

  • chemické čištění pomocí sanitační sady

To už je trochu složitější. Pokud si na to troufnete, vlastníte jen menší výčep a chladící sadu, případně chcete vyčistit malý výčep z jednorázové akce, pak můžete pořídit vlastní sanitační sadu a vyčistit ho svépomocí.

Našli jsme pro vás video, jak na to:

Sanitační adaptér a sanitační sadu pořídíte třeba tady, tady nebo tady.

Protože je chemické čištění výčepu náročné jak časově, tak technologicky, doporučili bychom vám využít spíš druhou možnost.

2) Nedělat si s čištěním hlavu a zavolat si na pomoc sanitační firmu 

Firma má k dispozici všechno, co je k sanitaci potřeba a sama bude kontrolovat všechny důležité termíny.

Funguje to jednoduše. Domluvíte se s nimi dopředu na nějakém časovém úseku – třeba na jednom měsíci – a nastavíte si pravidelnou dobu sanitace. Většina sanitačních specialistů nebude mít problém k vám dorazit ještě před otevíračkou.

Přehled sanitačních firem a specialistů ve vašem regionu najdete tady

Související články
10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí
26. listopadu 2024 · 7 minut čtení
10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

Některé zlozvyky možná dobře znáte, o dalších si dnes přečtete poprvé. Víte, co všechno (ne)dělat, abyste lednici udržovali v optimálním chodu, nečerpala příliš mnoho elektřiny a perfektně chladila nápoje pro vaše hosty?

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně
24. listopadu 2024 · 8 minut čtení
Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

V každodenním shonu nezbývá moc času přemýšlet nad spotřebou energií v podniku. Snadno pak přehlédnete místa, kterým stačí věnovat pár hodin práce a ušetří vám tisícovky ročně. Podívejte se, která to jsou.

Tipy a články do vašeho e-mailu

1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů.