24. září 2024 · 7 minut čtení

5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci

Restaurace a hotely patří mezi energeticky nejnáročnější provozy vůbec. Spotřebují 5-10krát více energie než třeba pekárny nebo menší obchody a služby. Energetický management vám dokáže ušetřit 10-30 %. A bonus navíc? Získáte si na svou stranu hosty, kteří ocení váš zodpovědný přístup.

5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola
twitter logofacebook logolinkedin logo

Co je energetický management?

Energetický management si představte jako hrstku opatření, která mají za úkol řídit a snižovat spotřebu energie přímo ve vašem podniku. Patří do něj všechno od měření a analýzy spotřeby, přes návrh úsporných opatření až po jejich nasazení a vyhodnocení.

Jak začít s úsporou energie?

1. Audit spotřeby energie

Jako první vás čeká energetický audit. Ten podrobně prozkoumá spotřebu energie v celém podniku a zkontroluje, kolik ji mizí na osvětlení, vytápění, klimatizaci, kuchyňské spotřebiče, ohřev vody nebo třeba televizi a minibar. Odhalí, ve kterých částech podniku spotřebováváte víc energie, než je třeba, a navrhne postup pro snížení spotřeby. Vypočítá vám potenciál úspor a připraví akční kroky. 

2. Instalace systémů, které měří spotřebu

Po auditu přichází na řadu instalace systémů pro monitorování spotřeby energie v reálném čase. Spotřebu můžete sledovat z mobilní nebo webové aplikace. Data, která získáte, využijete pro optimalizaci spotřeby a včas díky nim odhalíte, když některé zařízení čerpá zbytečně moc energie.

3. Optimalizace provozu zařízení

Data z monitorovací aplikace začnete využívat v praxi. V restauracích může jít třeba o úspornější provoz spotřebičů a pravidelnou péči. V hotelech zase můžete ušetřit na provozu klimatizace nebo vytápění pomocí senzorů pohybu, které zajistí, že zařízení poběží jen v obsazených místnostech. Měření spotřeby spolu s optimalizací vám ušetří 3-10 % s návratností investice během jednoho roku.

Supertip

Přečtěte si, jak správně pečovat o lednicivýčepní zařízení i postmix, abyste snížili spotřebu energie a prodloužili jejich životnost.

4. Investice do úsporných technologií

Dalším krokem je investice do energeticky úspornějších zařízení a technologií. Čeká vás třeba výměna starých spotřebičů za nové, ale i investice do systémů pro využití obnovitelných zdrojů energie (například do tepelných čerpadel nebo fotovoltaických panelů pro ohřev vody). Tyto investice jsou sice vyšší, ale přinesou vám také úspory větší než 15 % a vrátí se vám do 5 let.

5. Vzdělávání a zapojení personálu i hostů

Bez proškolení personálu to nepůjde. Nastavte si interní pravidla a sepište je třeba do desatera nebo jiného jednoduchého návodu, který vyvěsíte do zázemí. Pravidla si nastavte, jak potřebujete – připomínejte jim zhasínání, nastavte si termíny pro pravidelné čištění spotřebičů a motivujte je k úspoře vody. Podobnými výzvami můžete motivovat i hosty. Koukněte, jak to třeba dělají v Hotelu Srní.

Chcete vědět, kolik energetický management stojí a kdo vám s ním pomůže? Tady se dozvíte víc.

Související články
Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak
20. listopadu 2024 · 5 minut čtení
Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

Platit zbytečně drahé účty za elektřinu nechce nikdo. Vsadíme se ale, že každý by chtěl hostům nosit vždy s láskou čepované, správně vychlazené a hustou pěnou zdobené nápoje. Drahé účty za elektřinu i problémy s čepováním přitom často spojuje ten stejný problém – nedostatečná péče o výčep.

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí
26. listopadu 2024 · 7 minut čtení
10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

Některé zlozvyky možná dobře znáte, o dalších si dnes přečtete poprvé. Víte, co všechno (ne)dělat, abyste lednici udržovali v optimálním chodu, nečerpala příliš mnoho elektřiny a perfektně chladila nápoje pro vaše hosty?

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně
24. listopadu 2024 · 8 minut čtení
Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

V každodenním shonu nezbývá moc času přemýšlet nad spotřebou energií v podniku. Snadno pak přehlédnete místa, kterým stačí věnovat pár hodin práce a ušetří vám tisícovky ročně. Podívejte se, která to jsou.

Co všechno je potřeba připravit před energetickým managementem gastro provozu?
23. září 2024 · 5 minut čtení
Co všechno je potřeba připravit před energetickým managementem gastro provozu?

Rozhodli jste se pro energetický management? Aby celý proces probíhal hladce a dostali jste co nejpřesnější vyčíslení úspor, vyplatí se připravit si předem informace o energiích a některé dokumenty. Tady je přehled nejdůležitějších z nich.

Tipy a články do vašeho e-mailu

1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů.