Vyplatí se pěstovat vlastní suroviny v restauraci?

12. června 2025·7 minut čtení
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Kvalitní suroviny jsou základ – nejen pro chutná jídla, ale i pro spokojenost zákazníků. Ty vlastnoručně vypěstované navíc přináší výhody v podobě úspory z dovážek, nižší uhlíkové stopy a čerstvějších ingrediencí. Jak je to ale ve skutečnosti s pěstováním v restauraci: komu se vyplatí, komu ne a čím začít?

Pěstování vlastních surovin je bezesporu velkým krokem k environmentální odpovědnosti. Každý podnik má ale jiné finanční i prostorové možnosti. Pojďme kouknout na ty vaše.

Jak s pěstováním začít?

  • Pěstování bylinek – je nenáročné a zvládne je i podnik bez zahrádky. Stačí vám květináče, slunné místo za parapetem, trocha vody a péče. I takováhle zdánlivá drobnost vám u hostů přidá body. Starost o bylinky si můžete ještě víc usnadnit samozavlažovacími nádobami olla.

  • Pěstování microgreens – malé klíčky plné chuti a živin dodají vašim jídlům šmrnc. Ani jejich pěstování není tak náročné, jak by se mohlo zdát. Díky moderním hydroponickým systémům je můžete pěstovat celoročně – i bez venkovní zahrady, klidně přímo v kuchyni.

  • Pěstování hub – tak třeba hlívu ústřičnou dnes můžete vypěstovat jen na kávové sedlině – zbytcích z kávovaru, které byste za normálních okolností nejspíš vyhodili. Speciální growkity nabízí například reKáva. Můžete se rozhodně pustit i do pěstování dalších druhů hub, to je už ale o něco náročnější disciplína.

Pěstování vlastního ovoce a zeleniny – přestože pěstování vlastních surovin může mít obrovskou přidanou hodnotu pro zákazníka, tohle je cesta, kterou se nevydá každý. Je potřeba mít větší venkovní zahrádku, člověka, který se vám o záhony bude starat a také počítat s náklady na vodu a energie.
Musíte také splnit několik legislativních podmínek: mít zavedený systém HACCP, nahlásit činnost Státní zemědělské a potravinářské inspekci a zajistit zdravotní nezávadnost.

Pokud byste chtěli prodávat přebytky, vztahují se na vás pravidla tzv. „prodeje ze dvora“.

Pozor také na živočišné produkty – tam jsou požadavky ještě přísnější.

Čím pěstování podpořit?

Kompostujte

Kompostovat můžete i bez vlastní zahrádky. Organický odpad, zbytky z kuchyně i slupky tím proměníte v cenné hnojivo, které můžete použít třeba jen pro pokojovky. Navíc ušetříte místo v hnědé popelnici a tím pádem i za odvoz odpadu.

Zkuste mulčování

Mulč – tedy pokrytí půdy třeba kůrou, slámou nebo štěpkou – pomáhá udržovat vlhkost v půdě, brání růstu plevelů a chrání ji před vysycháním i erozí. Vylepšuje také strukturu půdy a snižuje nároky na údržbu. 

Podporujte biodiverzitu

Rozmanitost druhů na zahrádce zvyšuje její odolnost proti škůdcům a chorobám. Podpoříte ji třeba tím, že vysázíte různé – ideálně i původní – rostliny, umístíte na zahrádku hmyzí hotel nebo ptačí budky, a pokud možno se vyhněte chemickým postřikům.

Najděte si vlastní cestu

Pěstování v gastronomii není o tom dělat všechno nebo nic. Začněte malými kroky – klidně zkuste nejdřív jen vysadit bylinky za oknem. Až si osvojíte základy, můžete pokračovat dál, tak jak vám dovolí vaše možnosti a ambice.

Chcete se podívat i na další oblasti, ve kterých můžete být udržitelnější? Projděte si příručku úsporných opatření pro gastroprovozy, kterou jsme zpracovali ve spolupráci s CIRA advisory.

Zpět na Udržitelná gastronomie