12. září 2024 · 4 minuty čtení

Všechny druhy odpadu v hotelu Srní třídí do jednoho multifunkčního koše. Jak se tahle novinka líbí hostům?

Když František Křivohlavý před pár lety zahlédl multifunkční koše na tříděný odpad na letišti v Miláně, věděl, že chce takové i do svého hotelu. Dlouho na trhu žádné nenacházel, až společně s Kofolou přišel na slovenskou firmu IKE. Kompaktní koš s 8 otvory na různé druhy odpadu pro něj vyrobila v designu na míru. Jakou měli v Hotelu Srní zkušenost s jejich výrobou a instalací?

Všechny druhy odpadu v hotelu Srní třídí do jednoho multifunkčního koše. Jak se tahle novinka líbí hostům?
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola
twitter logofacebook logolinkedin logo

V hotelech Srní odjakživa podporují udržitelné chování hostů i personálu, takže jim už dlouho umožňují třídit různé druhy odpadu do košů v hotelové chodbě. Přáli si jen, aby nepříliš vzhledně vyskládaných 8 košů nahradilo nějaké hezčí řešení. To se jim díky spolupráci se slovenskou firmou IKE podařilo.

‚‚Multifunkční koš nahradil původní koše, kterým jsme našli uplatnění ve druhém hotelu. Díky tomu mají hosté více možností, kam odpad třídit,’’ říká František Křivohlavý, člen představenstva hotelů Srní

Protože si sami mohli vybrat materiál, barvu i velikost koše na tříděný odpad, do hotelu skvěle zapadl. Velké kritérium při výrobě byla i praktičnost, což koš také splnil. Na většinu odpadu zvolili vyklápěcí otvory s košem ve skříňkách a na drobné materiály, jako je elektro, si nechali vyrobit šuplíky.

Pro koš si zvolili rozměr 2150 x 1300 x 900 mm. S dopravou i montáží je vyšel na 46 000 Kč. Cenu jim vypočítali přesně na rozměr koše. Kdyby se rozhodli pro menší, zaplatili by méně a naopak.

Jak probíhala výroba a instalace

Výroba koše byla rychlá, trvala jen 2 týdny. A pak už ho dovezli do hotelu a nainstalovali.

‚‚Instalace v hotelu probíhala 2 hodiny. Řemeslníci z IKE koš na místě smontovali a zasadili do připraveného prostoru. Opravdu šlo o profesionály na svém místě, koš k nám zapadl, jako kdyby sem patřil odjakživa,’’ doplňuje František Křivohlavý.

A zpětná vazba od hostů? Koše jsou krásné a líbí se jim hlavně piktogramy, díky kterým přesně vědí, kam který odpad vyhodit. Podle piktogramů se učí správně třídit i děti.

Koše nejsou jediným udržitelným opatřením, do kterých se v hotelech Srní pustili. Před několika týdny si pořídili hliněné olla nádoby pro ekologičtější zalévání rostlin nebo udržitelné betonové sezení.

Související články
Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?
30. listopadu 2024 · 11 minut čtení
Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Věděli jste, že se v českých gastro provozech vyhodí až 27 000 tun hotového jídla a zbytků ročně? To vychází na 45 kg jídla každý den. Poměrově se dá gastroodpad rozdělit zhruba na 50 % kuchyňských zbytků, 30 % nesnědeného jídla a 14 % jídla neprodaného. Není to ale jen gastroodpad, se kterým by šlo naložit o trochu lépe. Jak poctivě třídit a ušetřit tak planetu i rozpočet podniku?

Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?
15. listopadu 2024 · 8 minut čtení
Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?

Taky před vyhozením některých zbytků a potravin přemýšlíte, do kterého koše vlastně patří? Jsou jídla, u kterých je rozhodování při třídění složitější. Proto jsme pro vás připravili přehledný návod pro třídění gastroodpadu, který si můžete vytisknout a rozvěsit třeba v zázemí podniku nebo přímo u košů. Jako bonus poradíme 2+1 způsobů, jak využít kávovou sedlinu.

Ekoinspirace ze Šumavy: v hotelech Srní šetří kompostováním přes 80 tisíc ročně
28. ledna 2025 · 5 minut čtení
Ekoinspirace ze Šumavy: v hotelech Srní šetří kompostováním přes 80 tisíc ročně

V šumavských hotelech Srní věří, že udržitelný přístup k přírodě začíná u každého z nás. Rozhodli se přispět svým dílem a zavedli vlastní systém třídění. Ten nejenže zjednodušuje zpracování odpadu personálu i hostům, ale také vzdělává nejmenší návštěvníky hotelu. A jako bonus jim šetří přes 82 tisíc ročně za svoz odpadu.

Tipy a články do vašeho e-mailu

1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů.