Nepřeplácejte zbytečně za služby. 4 způsoby, jak snížit spotřebu energií v restauraci

12. června 2025·7 minut čtení
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Náklady na energie tvoří skoro 30 % výdajů typického gastro podniku, což je staví mezi jedny z energeticky nejnáročnějších provozů vůbec. Jak odkrýt místa, kde na energiích můžete ušetřit, aniž by utrpěl komfort vás a vašich hostů? Máme pro vás 4 tipy.

1) Posviťte si na to, kudy vám utíkají peníze

Víte, které spotřebiče spotřebovávají největší množství energie ve vašem podniku? Jestli je vás nejvíc stojí provoz kávovaru, lednice nebo myčky? Pokud vůbec netušíte, prvním krokem k úsporám je energetický audit.

Při něm vám odborníci do posledního kilowattu změří i zanalyzují spotřebu a ukážou, na kterých místech a o kolik můžete spotřebu stáhnout. Jako bonus vám navrhnou i konkrétní opatření, kterými úspor dosáhnete.

Kdo vám zajistí energetický audit:

  • Supplo – přehled a hodnocení dodavatelů energetických auditů,

  • Vina Energy Service – energetické poradenství,

  • ENVIROS – energetické a environmentální poradenství,

  • EkoWATT – energetické audity a poradenství,

  • PKV – energetický management,

  • SEVEn – energetické poradenství a vzdělávání,

  • Enectiva – online platforma pro energetický management,

  • FLOWBOX – řešení pro monitorování a optimalizaci energetických toků,

  • Enerfis – energetické audity a poradenství,  

  • ABB – technologie pro energetickou účinnost,

  • stavební firmy, které se specializují na energeticky úsporné stavby a rekonstrukce.

2) Vsaďte na obnovitelné zdroje

Přemýšlejte nad tím, jak zapojit obnovitelnou energii do provozu, ať už skrze přímé nákupy zelené elektřiny od dodavatelů nebo investicí do vlastních zdrojů energie, jako jsou solární panely nebo tepelná čerpadla. Tím nejenže snížíte ekologickou stopu podniku, ale dlouhodobě dokážete stáhnout i náklady na energie.

Jestli vás trápí velké počáteční investice, pak vám pomůžou dotační programy, které pokryjí velkou část nákladů. Koukněte sem a pročtěte si podmínky, nebo se obraťte na některého z našich partnerů.

Na koho se obrátit:

3) Vyměňte staré spotřebiče za chytré

Proč, ptáte se? Tak například dnešní modely spotřebují až o 70 % méně energie než ty z devadesátých let. Obdobně to bude fungovat v dnešní době se spotřebiči, které jsou třeba jen několik let staré. Při pořizování nových spotřebičů vždycky sledujte jejich energetickou třídu – ideálně pořizujte třídu A a vyšší.

Další úsporné tipy pro podnik:

  • Pokud ještě nevyužíváte LED žárovky, vyměňte je – spotřebují až o 80 % méně energie než klasické žárovky a vydrží mnohem déle.

  • Instalujte senzory pohybu pro osvětlení v toaletách, skladech a dalších méně frekventovaných prostorách.

  • Pořiďte si programovatelné termostaty, které přizpůsobí vytápění nebo chlazení vašim provozním hodinám.

4) Zapojte svůj tým 

Můžete mít sebelepší technologie, ale pokud váš personál nedodržuje úsporná opatření, nechává běžet spotřebiče naprázdno a poloprázdné nebo topí i s otevřenými okny, tolik neušetříte. Vzdělávání vašeho týmu je proto důležitou součástí vaší úsporné strategie.

Uspořádejte školení, kde zaměstnancům vysvětlíte, proč je úspora energií důležitá – nejen pro rozpočet podniku, ale i pro životní prostředí. Sepište společně jasné postupy pro zapínání a vypínání spotřebičů, nastavování teploty nebo využívání myček a praček.

Nechte úsporná opatření navrhnout i svůj tým – oni jsou ti, kdo dennodenně pracují se všemi spotřebiči a můžou si všimnout, kde by se spotřeba dala optimalizovat.

Jako motivaci pro vyšší úspory můžete zavést i systém odměn pro každého zvlášť nebo pro jednotlivé směny.

Kde vám pomůžou se školením:

  • SEVEn – specializované vzdělávací programy,

  • CIRA advisory – komplexní poradenství a školení v oblasti udržitelnosti.

 

Chcete se podívat i na další oblasti, ve kterých můžete být udržitelnější? Projděte si příručku úsporných opatření pro gastroprovozy, kterou jsme zpracovali ve spolupráci s CIRA advisory.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci

5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci