8 tipů, jak lépe zpracovávat odpad v gastro provozovně

6. června 2025·11 minut čtení
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Pro začátek – proč se vůbec lepším zpracováním odpadu v provozovně zabývat?

  • Snížíte provozní náklady – méně vyhozených surovin znamená méně zbytečně utracených peněz,

  • zlepšíte si reputaci zejména u mladých – až 73 % mileniálů si rádo připlatí za produkty a služby, které se odpovědně chovají vůči životnímu prostředí,

  • získáte další téma ke komunikaci – udržitelný přístup je skvělé téma na sociální sítě, kterým můžete oslovit nové, odpovědné hosty,

  • zjednodušíte práci personálu – dáte třídění a zpracování gastroodpadu jednou provždy řád.

Tipy, které vám pomůžou lépe zpracovávat odpad:

1. Začněte lépe třídit

Přehledné, jednoduché a efektivní třídění odpadu je základ. Vybavte svůj podnik barevně odlišenými nádobami pro různé typy odpadu a umístěte nad ně přehledné infografiky, které usnadní orientaci jak zaměstnancům, tak hostům. Nezapomeňte svůj personál v třídění proškolit a čas od času zkontrolovat, jestli odpad třídí správně.

Supertip: Zaveďte motivační program pro zaměstnance, kteří svědomitě třídí. Odměňte je třeba drobným bonusem k platu nebo extra dnem volna.

Kdo vám pomůže nastavit lepší systém třídění?

  • Kokoza – poradenství v oblasti odpadového hospodářství,

  • Ecoservis – komplexní odpadové hospodářství,

  • Green Solution – ekologické nakládání s odpady,

  • Inisoft – software pro řízení odpadového hospodářství,

  • Asekol – recyklace elektroodpadu,

  • Ecobal – recyklace baterií.

Chcete podrobnější informace o správném třídění gastroodpadu? Koukněte sem.

2. Dělejte pravidelně audity odpadového hospodářství

Nevíte, co dál? Odpadový audit vám dá přesný obrázek o tom, jaké typy odpadu produkujete a v jakém množství. Pomůže vám odkrýt oblasti, ve kterých plýtváte a když si na něj pozvete odborníka, dá vám také přesný návod, jak tomu zamezit. Kromě toho vám i zkontroluje, jestli dodržujete veškeré legislativní požadavky a ukáže vám, kde můžete snížit náklady. 

Supertip: Audit provádějte pravidelně, ideálně jednou za rok. Díky tomu přesně uvidíte, jak se vaše nakládání s odpadem vyvíjí a kde ještě máte prostor pro zlepšení.

Kdo vám s odpadovým auditem pomůže?

  • Kokoza – poradenství a audity v oblasti odpadového hospodářství,

  • Incien – institut cirkulární ekonomiky, poskytuje poradenství a audity.

3. Vytvořte si plán na snížení odpadu

Stanovte si jasný plán na postupné snižování odpadu ve všech oblastech. Začněte pozvolna – klidně od té oblasti, která vás tíží nejvíc. Nastavte si měřitelné kroky, které vás dovedou ke splnění cíle a pravidelně vyhodnocujte jejich plnění.

Supertip: Zapojte do tvorby plánu na snížení odpadu zaměstnance z různých oddělení. Můžou vás upozornit na důležitou oblast, kterou byste jinak přehlédli.

Firmy, které vám pomůžou nastavit plán pro redukci odpadu:

  • CIRA Advisory – poradenství v oblasti udržitelnosti a snižování odpadu

  • Inisoft – software pro sledování a analýzu produkce odpadu

Pravidelně monitorujte a analyzujte své zásoby a objednávky, abyste předcházeli plýtvání a lépe si plánovali nákupy. Pro nevyužité potraviny hledejte alternativní cesty – třeba prodej přes aplikace jako Nesnězeno nebo Too Good To Go. Můžete také navázat spolupráci s potravinovými bankami, které nevyužité suroviny rozdělí mezi potřebné.

Firmy, které vám pomůžou pracovat s přebytky potravin:

  • Zachraň jídlo – iniciativa, která se zabývá snižováním plýtvání potravinami,

  • Nesnězeno – platforma pro prodej nespotřebovaných jídel z restaurací,

  • Too Good To Go – aplikace pro prodej zbytků jídel za zvýhodněné ceny,

  • Potravinové banky – organizace, která zajišťuje redistribuci potravin.

Jak originálními způsoby můžete využívat třeba kávovou sedlinu? Přečtěte si tento článek.

5. Minimalizujte množství obalů

Aktivně vyhledávejte dodavatele, kteří nabízejí zboží s minimálním množstvím obalů nebo používají vratné obaly, jako jsou přepravky nebo sudy. Minimalizujte také jednorázové obaly, do kterých hostům balíte objednávky s sebou.

Supertip: Vyměňte jednorázové obaly za vratné, jako jsou REkrabičky nebo REkelímky, nebo za jinou ekologičtější volbu, třeba obaly z papíru nebo bio plastů. Motivujte hosty k využívání vlastních nádob například formou slevy nebo jiné výhody.

Kdo vám s minimalizací odpadu pomůže?

  • REkrabička, REkelímek – vratné obaly na jídlo a pití s sebou, 

  • MIWA Technologies – řešení pro bezobalový prodej a prevenci vzniku odpadu,

  • bezobalové obchody a dodavatelé ve vašem okolí. 

6) Přejděte na digitální menu

Snižte spotřebu papíru přechodem na digitální formáty menu, jako jsou tablety nebo QR kódy. Většina hostů je na ně zvyklá a vy navíc získáte větší flexibilitu při změnách v menu. Digitální menu vám navíc umožní snadno analyzovat, která jídla se prodávají nejvíc, a optimalizovat svou nabídku.

Firmy, které vám pomůžou s digitálním menu a online komunikací:

  • Supplo služby – přehled firem, které se zaměřují na gastro marketing,

  • 100 pro gastro – tvorba digitálního menu, 

  • Pubmenu – tvorba digitálního menu, 

  • grafická studia a webdesignéři pro tvorbu digitálních materiálů.

7) Kompostujte

Bioodpadu vzniká v restauracích spousta a často končí úplně zbytečně v koši. Když ho začnete kompostovat, dáte mu hned dvě možnosti lepšího využití – buď jako hnojivo pro rostliny nebo jako způsob, jak ušetřit místo v hnědé popelnici.

Pokud vám to prostory dovolují, můžete se do kompostování pustit sami. Alternativou je navázat spolupráci s místními partnery pro rozvoz a zpracování bioodpadu.

Supertip: Zjistěte si, jaké máte možnosti svozu a zpracování bioodpadu ve své lokalitě. Často svoz nabízí buď přímo obce nebo firmy v okolí. Využít můžete i některý z komunitních kompostérů. Jejich mapu najdete tady. Pokud vás limitují prostory, ale chcete kompostovat sami, zkuste vermikompostér nebo bokashi nádobu.

Kdo vám s kompostováním pomůže?

  • Kokoza – řešení pro kompostování a městské zahradničení,

  • Ave – služby v oblasti odpadového hospodářství,

  • Eko-Kom – systém sdruženého plnění pro recyklaci obalů.

8) Dejte materiálům druhý život

Podporujte cirkulární ekonomiku kreativním využitím materiálů, které by jinak skončily na skládce. Renovujte starý nábytek, využívejte skleněné lahve jako vázy nebo si vyrobte vlastní sezení z palet. Nejen, že tím uděláte něco pro přírodu, ale také získáte zapamatovatelné designové prvky do svého interiéru.

Supertip: Pokud víte, že už některé předměty nevyužijete, darujte je charitám nebo reuse centrům. Prodloužíte tím jejich životnost a uděláte kus dobra i pro společnost.

Kde pořídíte upcyklované výrobky?

9) Vzdělávejte svůj tým

Bez pořádného proškolení a motivace vašeho týmu byste v redukci odpadu jen stěží dokázali dosáhnout velkých výsledků. Dejte si záležet, ať všichni zaměstnanci věří myšlence udržitelnosti alespoň stejně jako vy.

Supertip: Zapojte do školení externí odborníky, kteří dají vašim zaměstnancům praktické tipy pro lepší nakládání s potravinami a pomůžou vám je nadchnout.

Kdo vám se školením pomůže?

  • CIRA Advisory – školení a poradenství v oblasti udržitelnosti,

  • Kokoza – odpadové audity, workshopy,

  • Zodpovědná firma – vzdělávací programy a workshopy zaměřené na udržitelnost,

  • Inisoft – školení o efektivním nakládání s odpadem.

Chcete se podívat i na další oblasti, ve kterých můžete být udržitelnější? Projděte si příručku úsporných opatření pro gastroprovozy, kterou jsme zpracovali ve spolupráci s CIRA advisory.

Zpět na Udržitelná gastronomie