Vážení zákazníci, v úterý 28. 10. 2025 nebude probíhat závoz. Prosím vytvořte si objednávku s předstihem.

0

Jak Dudes & Barbies proměnili běžný provoz v udržitelné místo

22. srpna 2025·8 minut čtení
Jak Dudes & Barbies proměnili běžný provoz v udržitelné místo
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Jak Dudes & Barbies proměnili běžný provoz v udržitelné místo

Udržitelnost vnímají spíš jako přístup než pravidlo. Využívají zbytky, které by jinak skončily v koši, zalévají dešťovkou, svítí chytře a třídí jednoduše. V podnicích Dudes & Barbies, kam spadá třeba pražský Vnitroblock nebo Radlická kulturní sportovna, říkají, že nejsou dokonalí. Ale podle nás už teď dělají pro životní prostředí tolik, že můžou být s klidem inspirací i pro ostatní. Která odpovědná řešení se jim s podporou našeho projektu Neleníme zeleníme podařilo začlenit do svého provozu?

Lépe třídí

Když se ve Vnitroblocku rozhodli zlepšit třídění odpadu, věděli, že nestačí jen přidat koš navíc. Potřebovali systém, který bude přehledný, funkční – a zároveň bude ladit s jejich podnikem. Ve spolupráci s Kofolou proto pořídili dřevěné koše na tříděný odpad od Kokozy, které tohle všechno splňují.

Zachraňují zbytky

Zbytky se tu snaží zužitkovat do posledního kousku. Slupky citrusů končí v domácích limonádách, chlebové ořezy ve strouhance a z citronové dužiny zase vyrábějí dezerty. Tomuhle přístupu říkají hero waste – přirozeně přemýšlejí nad tím, jak využít každý kousek z kuchyně.

Kompostují

Zbytky, které se jim zužitkovat nedaří ale v žádném případě nekončí v obyčejném koši. Pořídili si na ně vermikompostér, kde si na nich teď pochutnávají žížaly. Pravidelně z něj získávají kompost, který používají na hnojení záhonů a rostlin. Kompostér plní navíc i vizuální funkci: elegantně ho začlenili do zeleného koutku uprostřed dvora.

Zalévají chytře

K zalévání rostlin využívají dešťovou vodu – a aby šetřili i při samotném zalévání, sáhli po roky osvědčené metodě: olla nádobách. Ty skrz své hliněné stěny pomalu uvolňují vodu přímo ke kořenům rostlin, které si berou přesně tolik vody, kolik potřebují.

Rostliny vnímají jako součást prostoru

Ve Vnitroblocku rostliny nejsou jen dekorace. Pomáhají přirozeně zvlhčovat a čistit vzduch, zlepšují akustiku a „zjemňují“ industriální prostředí. Péče o ně vnímají jako součást zdejšího každodenního rytmu.

Čistí bez chemie

Na běžný úklid používají ekologické čisticí prostředky Tierra Verde, které jsou šetrné k přírodě i prostoru. Neobsahují žádnou chemii a přesto si skvěle poradí i s větším znečištěním, jako jsou mastnota v hrncích a pekáčích nebo vodní kámen. Pochvalují si také, že příjemně voní.

Co je Neleníme zeleníme?

Neleníme zeleníme je projekt Kofoly, který gastro podniky podporuje v cestě k odpovědnějšímu provozu. Pomáhá jim šetřit energii, vodu i odpad a ukazuje, jak svou lásku k přírodě komunikovat a oslovovat tak nové, odpovědné hosty.

Šetří energii, vodu i papír

Na místa s vysokou spotřebou vody, jako je třeba dřez v kuchyni, umístili perlátory, které mísí vodu se vzduchem a snižují tak její spotřebu. Svítí tu úsporně s pomocí LED žárovek a šetří tak až 80 % energie, které by spotřebovaly ty běžné. Šetří také papír a skrze edukační štítky na držácích papírových utěrek v koupelně i hostům připomínají, že jedna utěrka většinou stačí.

Dávají věcem druhý život

Stoly z chalup, židle z půd a nábytek, který už si něco zažil. V interiérech Vnitroblocku a Kavárny, co hledá jméno najdete spíš osobitost než modernu. Sedí se tu třeba i na betonové skruži nebo na vacích ze starých slunečníků.

Zkrášlují každý kousek svého prostoru

Tak třeba v Radlické přetvořili šedý kontejner v kus street artu. Z prvku, který většina podniků spíš skrývá, udělali věc, která poutá pozornost a pěkně zapadá do celého prostředí.

Inspirují a propojují

A nakonec – udržitelnost vnímají i jako komunitní téma. Proto pořádají eventy s ekologickým přesahem a spolupracují s lokálními značkami.

Celý příběh Dudes & Barbies z jejich pohledu si můžete přečíst tady.

Chcete se dozvědět víc o projektu Neleníme zeleníme nebo se podívat na realizace dalších gastro provozoven? Koukněte sem.

Zpět na Udržitelná gastronomie