26. listopadu 2024 · 7 minut čtení

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

Některé zlozvyky možná dobře znáte, o dalších si dnes přečtete poprvé. Víte, co všechno (ne)dělat, abyste lednici udržovali v optimálním chodu, nečerpala příliš mnoho elektřiny a perfektně chladila nápoje pro vaše hosty?

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola
twitter logofacebook logolinkedin logo

1) Lednice má mít ve vašem podniku správné místo. Neměli byste ji umisťovat příliš blízko k předmětům, které vydávají teplo, jako je sporák, krb nebo topení. Zároveň by ale neměla být ani na příliš chladném místě, jako jsou nevytápěné místnosti, sklepy nebo venkovní prostory. Obojí zvyšuje spotřebu elektřiny.

2) Při hledání perfektního umístění pro vaši lednici, dbejte taky na dostatečný odstup od zdi. Nové modely už mají zabudované kolíky, které vám s tím pomůžou. Pokud je nemají, doporučujeme nechávat mezi zdí a lednicí alespoň 5 cm.

3) Možná vás láká využít prostor na ledničce, hlavně když máte nižší model. Věci, které na ni položíte, vám ale můžou nečekaně spadnout v momentě, kdy otevřete dvířka. Obecně se také snažte na lednici nedávat nic, co by blokovalo únik tepla, protože tím přetěžujete její kompresor.

4) Dovnitř zase neodkládejte teplé pokrmy rovnou z pánve nebo z trouby. Uskladněte je teprve ve chvíli, kdy jídlo vychladne alespoň na pokojovou teplotu. Horkem totiž může dojít ke kondenzaci páry, čímž by se narušila stabilní teplota lednice.

5) Správně by se teplota uvnitř měla pohybovat mezi 4 až 8 °C. Pokud ji ovládáte ručně, termostat nastavujte podle aktuálního provozu. Když podnik otevíráte až večer, přes den ji klidně nechte běžet na nižší teplotě a naopak. Dalším častým problémem, který ovlivňuje teplotu, je její přeplňování. Aby fungovala co nejlépe, měla by být plná tak ze 70 %.

Supertip
Teplota se liší i mezi patry lednice. Spodní přihrádky jsou nejchladnější a horní naopak nejteplejší. Tomu byste měli věnovat pozornost při rozložení jídla v lednici. 

6) Když v lednici něco hledáte, nedržte dveře otevřené příliš dlouho. Dostanete dovnitř teplý vzduch a zvýší se tím spotřeba energie. Novější typy už jsou vybavené kontrolní žárovkou, která začne blikat pokaždé, když její obsah zkoumáte příliš dlouho. Pro lepší orientaci v lednici vám pomůžou třeba lednice s průhlednými dvířky. Dbejte také na to, abyste dveře pořádně dovírali.

7) Těsnění dveří pravidelně kontrolujte. Pokud je špatné, proniká dovnitř teplý vzduch a naopak uchází chlad. To zase vede ke zvýšené spotřebě elektřiny a k horšímu chlazení. 

Supertip
Těsnění sami zkontrolujete jednoduše tak, že mezi těsnění dveří a jejich rám vložíte papír nebo bankovku. Pokud půjde vytáhnout snadno, je potřeba upravit nebo vyměnit těsnění dveří.

8) Na noc ji nevypínejte, opětovné zapnutí by vás stálo víc elektřiny než stálé udržování v chodu. Naopak světlo v lednici na noc vypínejte vždycky.

9) Lednici pravidelně čistěte a odmrazujte. Odmrazování pomáhá udržovat její chladicí vlastnosti a snižuje spotřebu energie. Jak často to dělat, ptáte se? Obecné doporučení je 2x ročně, ale prostudujte si ještě raději návod k obsluze vašeho konkrétního typu.

10) Pokud je lednice v pořádku, správně by měla ‚‚mlčet’’. Jestliže vydává neobvyklé zvuky, jako je praskání nebo bouchání, radši vyhledejte specializovaný servis.

Obraťte se na něj i ve chvíli, kdy máte závažnější problémy, jako je dlouhodobě nedostatečné chlazení nebo únik chladící kapaliny.

Supertip

Nemáte kontakt na profesionála? Poohlédněte se po něm na webu nejremeslnici.cz a vyberte si podle recenzí. Pokud máte lednici přímo od Kofoly, dejte o potížích vědět svému obchodnímu zástupci, který servis zajistí za vás. 

Související články
7 tipů, jak šetřit vodu v gastro provozu
21. listopadu 2024 · 9 minut čtení
7 tipů, jak šetřit vodu v gastro provozu

Toaletu ve vašem podniku navštíví zhruba polovina hostů. Při každém mytí rukou běžně spotřebují přibližně 3-4 litry vody. Na mytí využijí jen část a zbytek proteče nemilosrdně rovnou do odpadu. K podobným ztrátám často dochází i v kuchyni nebo za barem vašeho podniku. Až 50 % vody se dá přitom v restauracích ušetřit. Prozkoumejte s námi, jak.

Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak
20. listopadu 2024 · 5 minut čtení
Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

Platit zbytečně drahé účty za elektřinu nechce nikdo. Vsadíme se ale, že každý by chtěl hostům nosit vždy s láskou čepované, správně vychlazené a hustou pěnou zdobené nápoje. Drahé účty za elektřinu i problémy s čepováním přitom často spojuje ten stejný problém – nedostatečná péče o výčep.

Tipy a články do vašeho e-mailu

1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů.