Uměli byste však popsat rozdíly mezi pramenitou a minerální vodou?
Pramenitá voda
- pochází z chráněného podzemního zdroje
- je vhodná k trvalému a přímému užívání dětmi i dospělými
- je díky vyváženému poměru minerálů nejvhodnější variantou pro pravidelnou konzumaci.
- nemůže být chemicky upravována, povolena je jen filtrace a provzdušnění
Přírodní minerální voda
- obsahuje charakteristické množství solí, minerálních látek a stopových prvků, což se projevuje na její chuti a vůni
- smí pocházet jen z přísně chráněného podzemního zdroje
- může být upravována pouze uvedenými fyzikálními způsoby a nelze do ní přidávat jiné látky než oxid uhličitý za určitých podmínek
- je dle legislativy dělena do skupin podle celkové mineralizace, obsahu rozpuštěných látek
Věděli jste, že s vodou je to jako s jinými nápoji?
Každá se totiž hodí na jinou příležitost. Obecně platí, že by voda měla mít stejnou, nebo jen o málo vyšší či nižší intenzitu než víno a jídlo, ke kterému se podává.
Lehká vína a jídla si budou žádat vody podobného charakteru- tzn. vody nízkomineralizované, neperlivé nebo jemně perlivé.
Výrazná jídla a vína snesou i vody výraznější a vysoce perlivé. Totiž správně zvolená voda může vylepšit každé víno či jídlo.




A jaká jsou tedy základní pravidla podávání vody k vínu či jídlu?
- Podávaná voda by měla mít teplotu 8-12°C.
- Voda podávaná s vínem, by měla být vždy teplejší.
- Do vody nikdy nepřidáváme led!
- Nepřidáváme ani plátky citrónu.
- Nikdy nemícháme neperlivou vodu s perlivou.









